fit blijven

Hoe fit (en gezond) te blijven als je van huis uit werkt

July 15, 2019

Of u nu permanent thuis werkt of slechts af en toe, de opstelling kan in het begin schokken. Het elimineren van het woon-werkverkeer en de waterkoeling kan zeker enige flexibiliteit aan de dag toevoegen, maar het is ook een beetje te gemakkelijk om de zelfzorg uit te stellen of te vergeten. Gebruik deze tips om gezond, productief en gezond te blijven als je je thuiskantoor binnenkomt.

Blijf bij uw route

Uit bed rollen en in je pyjama werken klinkt als een droom…voor ongeveer 3 dagen. Uiteindelijk kan een gebrek aan routine ervoor zorgen dat u zich gedesoriënteerd en onproductief voelt. Terwijl het werken vanuit huis een aantal duidelijke gemakken biedt, is het de sleutel om je aan een schema te houden wanneer dat mogelijk is. Als je gedijt op de vroege ochtend krachttraining, hou het dan vol. Als u de voorkeur geeft aan een avondje joggen, maak er dan een punt van om uw computer uit te schakelen en de deur uit te gaan.

Grenzen instellen

Zonder pendelen aan het begin en het einde van de dag, is het gemakkelijk om te eindigen met het werken van oneven uren. Om uzelf een broodnodige mentale pauze te gunnen, houdt u zich waar mogelijk aan de normale werktijden. Laat collega’s weten dat u beschikbaar bent van 8 tot 17 uur (of wanneer u gewoonlijk werkt). Doe moeite om “aan” te zijn tijdens uw dienst – geen TV-marathons of boodschappen toegestaan. En als je niet op tijd bent, zet dan je werk opzij en concentreer je op andere dingen (zoals het schuim dat je altijd overslaat!).

Schema Wat is belangrijk

Met zoveel tijd die thuis wordt doorgebracht, is het gemakkelijk om de uren en dagen door elkaar te halen. Als iets een prioriteit is, of dat nu een lange termijn is, een reis naar de kruidenierswinkel of een klantenvergadering, zorg er dan voor dat je het in je agenda zet. Het noteren van wat er gedaan moet worden en het toewijzen van een tijd kan wat mentale ruimte vrijmaken.

Krijg wat frisse lucht

Als je vanuit huis werkt, is het gemakkelijk om dagenlang door te gaan zonder het huis te verlaten. Maar frisse lucht en zonneschijn doen wonderen voor uw stemming en productiviteit. Neem een pauze van het werk en plan een korte lunchpauze, of als u een telefonische vergadering heeft, overweeg dan om een wandeling te maken. Als je een beetje bezweet terugkomt, hoeft niemand het te weten!

Eet echte maaltijden

Sommige thuiswerkers vergeten de hele dag samen te eten, terwijl anderen de hele dag door aan junkfood knabbelen. Zonder vaste maaltijdpauzes kan het moeilijk zijn om aan uw voedingsbehoeften te voldoen. In plaats van hersenloos te eten voor de computer, stap je weg van je werk en maak je tijd voor de maaltijden. Een hele maaltijd hoeft niet gecompliceerd te zijn – probeer het snel en vulmogelijkheden zoals avocadotoast, smoothies, graanschalen of roerei.

Vergeet uw geestelijke gezondheid niet

Regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding en voldoende slaap houden je fysiek gezond, maar zonder regelmatige interactie met collega’s zul je speciale aandacht willen besteden aan je mentale toestand. Het kan gemakkelijk zijn om je geïsoleerd te voelen als je vanuit huis werkt, dus maak er een punt van om vaak telefoon- of videocontroles te plannen. Creëer nieuwe tradities, zoals virtuele happy hours of maandagochtend “koffie inhaalslag” om in contact te blijven. Als u zich gestrest voelt, overweeg dan om een meditatieoefening te beginnen of een app zoals Headspace of Calm te gebruiken.

Thuiswerken is niet altijd gemakkelijk (vooral tijdens een pandemie!), maar zolang je grenzen stelt en tijd maakt voor zelfzorg, zul je het goed doen.